maaliskuuta 28, 2011

Munakoisolasagne


Silloin, kun rakkaani ei ehdi syödä kaikkea tomaattikastikettani suoraan kattilasta tiskatessani, valmistan lasagnea. Kotonani lasagne on aina ollut äidin bravuuri ja hyvää se on ollutkin. Lasagne tehtiin aina itse, valmiit eineshirvitykset eivät tulleet kuuloonkaan. Veljeni vaati vierailuillaan aina lasagnea ruuaksi ja hän lappasikin sitä lautaselleen puoli vuoallista kerralla.


Lasagne on sinänsä melko suuritöinen ruoka, sillä se vaatii paljon pilkkomista ja erilaisten kastikkeiden tekemistä. Vaiva kuitenkin palkitaan, sillä tämä on ihan törkeän hyvää! Kastikkeita voi tehdä kerralla enemmän ja lasagnea niin ison satsin, että sitä riittää pakkaseen ja esimerkiksi töhin evääksi. Tämä toimii hyvin kylmänäkin, ja olenkin monta kertaa syönyt tätä kiireessä ihan suoraan jääkaapistakin.

Ehkä hienoin juttu tässä ohjeessa on valkokastike. Ohje pohjaa perinteiseen velouté-ohjeeseen, eli vehnäjauho-rasvaseoksella suurustetun keiton valmistukseen. Sain koulussa ahaa-elämyksen valmistaessani kerran sieni-velouté-keittoa ja päätin kokeilla samaa tekniikkaa lasagnen valkokastikkeeseen. Ja sehän toimi!


Munakoisolasagne

Valkokastike
40g Tummansininen Keiju -margariinia
150g kasviksia ja juureksia (esim. porkkanaa, palsternakkaa, selleriä),
kuorittuina ja suuriksi paloiksi pilkottuina
30g vehnäjauhoa
1 dl kuumaa kasvislientä
4 dl kasvikermaa (esim. Gogreen kauraruokakermaa)
mustapippuria myllystä

Kuumenna margariini kahden litran kattilassa. Lisää kasvikset, kuullota 10 minuuttia. Lisää vehnäjauho, sekoita ja kypsennä 5 minuuttia. Älä ruskista! Lisää kuuma kasvisliemi ja anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes liemi paksuuntuu. Siivilöi ja lisää kasvikerma. Mausta mustapippurilla

Tomaattikastike
1 punasipuli, hienonnettuna
2-4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
oliiviöljyä
3 purkkia luomutomaattimurskaa
3 dl luomupunaviiniä
1 kasvisliemikuutio (Reformi)
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, oreganoa, persiljaa)
suolaa, pippuria, sokeria

Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää tomaattimurska, punaviini ja kasvisliemikuutio. Anna kuplia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen vähintään puoli tuntia, mielellään kolme tuntia. Lisää revittyjä yrttejä, suolaa, pippuria ja sokeria makusi mukaan.

Soijarouhe-sienitäyte
5 dl metsäsieniä, pilkottuna
1/2 sipuli, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
2 dl tummaa soijarouhetta
soijakastiketta
balsamicoa
3 dl kiehuvaa vettä
oliiviöljyä

Sekoita kulhossa sienet ja soijarouhe. Lisää reilusti soijakastiketta ja balsamicoa sekä 3 dl kiehuvaa vettä. Anna turvota. Kuullota sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä pannulla, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää soijarouhe ja sienet. Ruskista viitisen minuuttia.

Munakoisot
1 pieni munakoiso
suolaa, pippuria

Poista munakoisosta kanta ja leikkaa pitkittäin 5mm suikaleiksi. Paista kuivalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lasagnen kokoaminen
(täysjyvä) pastalevyjä
valkokastiketta
tomaattikastiketta
soijarouhe-sienitäytettä
munakoisoviipaleita
tuoreita yrttejä
raastettua soijajuustoa
1 tomaatti viipaleina

Öljyä vuoka kevyesti. Kerrosta pohjalle ensin tomaattikastiketta, sitten soijarouhe-sienitäytettä, munakoisoviipaleita, tuoreita yrttejä, pastalevyjä ja valkokastiketta, kunnes vuoka on täynnä. Lisää pinnalle raastettua soijajuustoa ja tomaattiviipaleita. Paista 175°C esilämmitetyssä uunissa noin tunti. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.


Ei kommentteja: