maaliskuuta 28, 2011

hello spring! kevät ja synttärit



Lapsuuteni syntymäpäiväjuhlissa oli joka vuosi yksi yhteinen tekijä. Kevätpäiväntasauksen eli syntymäpäiväni lähestyessä odotin aina kuumeisesti, saisinko tänä vuonna viettää juhlani loskattomissa olosuhteissa. Katselin huolestuneena ulos ikkunoista, kävin hyppimässä vesilätäköissä ja kuulostelemassa mahdollista lumisadetta. Aina mennessäni hiljaisen toiveikkaana nukkumaan sain seuraavana aamuna herätä lumisateen hiljaiseen huminaan.

En saanut koskaan loskattomia syntymäpäiviä. Tänä vuonna katselin jälleen ikkunasta kuulostellen lumisadetta. Syntymäpäivääni edeltävä päivä oli kirkas, aurinkoinen ja lämmin. Kaivoin kaapeista keväthuiveja ja aurinkolaseja. "Saatan vihdoin saada sen lumettoman syntymäpäivän!" nauroin rakkaalleni.

Mutta ei. Heräsin paksujen lumihiutaleiden tasaiseen kieppumiseen ikkunan takana. Mutta ei se menoa haitannut!


keväinen syntymäpäivämenu

parsa-minttupiiraat
tofu-retikkakeksit

inkivääripopcorn

vadelmajuustokakut purkissa
sitruunainen suklaakakku

vesimelonibooli
alkoholiton greippi-vaniljabooli
skumppaa


Valmistin parsapiiraat kaupan lehtitaikinasta. Poistin parsoista puumaisen osan, kuorin varret ja leikkasin pitkittäin puoliksi. Kuullotin parsoja hetken pannulla. Sekoitin soijajogurtista, maustamattomasta tofutista ja silputusta mintusta tahnan, jota sivelin hieman sulaneille lehtitaikinalevyille. Asettelin parsat tahnan päälle, ripottelin pinnalle suolaa ja pippuria ja paistoin uunissa, kunnes reunat olivat kullanruskeat.

Tofu-retikkakekseihin marinoin ohuita viipaleita tofua, jonka paistoin rapeaksi pannulla. Kuoritun retikan leikkasin noin 5mm paksuiksi siivuiksi, jotka paistoin pehmeiksi oliiviöljyn kanssa uunissa. Kekseinä käytin Kantolan Valitut -suolakeksejä. Sipaisin keksin päälle hieman tofuttia ja kokosin päällekäin palan tofua ja retikkaa, koristelin yrteillä.

Vadelmajuustokakkuihin käytin pohjana kakun- ja keksinmuruja sekoitettuna Keiju-margariiniin. Juustokakkumassaan käytin maustamatonta soijajogurttia, tofuttia, sokeria, vaniljasokeria ja perunajauhoa. Paistoin juustokakkuja hillopurkeissa uunissa 150°C, kunnes ne kiinteytyivät. Kiilteen valmistin paseeratusta vadelmasta ja kiillesokerista.




Suklaakakkuun valmistin kakkupohjan perusohjeeni mukaan, korvasin 1 dl vehnäjauhoja Van Houtenin kaakaojauheella ja lisäsin 70g tummaa suklaata. Sitruunavaahdon valmistin Gogreenin Vispistä ja kahden sitruunan kuoresta. Vaahdosta tuli liian kevyttä, joten käytän seuraavalla kerralla todennäköisesti jotain muuta vaahtoa. Kostutin kakun sitruunamehulla ja sivelin kakkulevyjen pintaan mustaviinimarjahyytelöä. Suklaakreemiin käytin Keiju-margariinia, tomusokeria, kaakaojauhetta ja tummaa suklaata. Koristelin kakun kumkvateilla, tummilla viinirypäleillä ja vegaanisilla irtokarkeilla.

Suklaa ja sitruuna olivat aivan lyömätön yhdistelmä! Usein suklaakakut ovat mielestäni kovin raskaita ja jotenkin tunkkaisia, tämä taas oli ihanan raikas ja jotenkin modernin makuinen.


Vesimelonibooliin käytin neljäsosan vesimelonista soseutettuna - siemenet poistettuna- , pakastevadelmia kuumennettuina ja paseerattuina, Schweppesin Russchiania, vajaa pullollisen kuivaa valkoviiniä sekä hieman giniä.

Alkoholittomaan greippi-vaniljabooliin keitin sokerista, vedestä ja vaniljasokerista siirapin. Sekoitin siirapin greippi- ja ananasmehuun.

Molemmista booleista tuli älyttömän hyviä, vaikka en ollut koskaan aikaisemmin tehnytkään boolia. Ehkä koulun drinkkitunneista jäi kuitenkin jotain päähän?

Ei kommentteja: