joulukuuta 04, 2010

Jouluinen seitan-luumupata


Pataruoat solahtavat samaan kategoriaan keittojen kanssa: niin väheksyttyjä ja oudoksuttuja, mutta niin helppoja ja nopeita valmistaa. Itsekin olen päässyt pataruokien makuun vasta viime aikoina. Tämä makuyhdistelmä syntyi tarpeesta saada käytetyksi tarjousluumut, jotka eivät suuresta yrityksestä huolimatta kypsyneet kotonakaan. Punaviiniä, kanelia, tähtianista ja rosmariinia... Keittiöstä tulviva tuoksu tätä tehdessä on huumaava, ja makukin loistava.

Perinteinen perunasose, kotoisammin muusi, sopii pataruokien kanssa kuin nenä päähän. Lanttu tuo mukavaa lisäväriä ja -makua tuttuun lisäkkeeseen. Reilulla tujauksella tummansinistä Keijua ja kaura- tai soijakermaa saa soseeseen ihanan täyteläisen maun. Muista käyttää jauhoisia perunoita ja soseuttaa ne mahdollisimman kuumina mielellään perunasurvimella, ettet saa aikaiseksi liisteriä!


Jouluinen seitan-luumupata
4 hengelle

seitan

2 dl gluteiinijauhoa
1/2 dl soijajauhoa
1 1/4 dl kikhernejauhoa
3 tl kanelia
2 tl vastajauhettua mustapippuria
merisuolaa
1/2 dl soijakastiketta
3/4- 1 dl vettä

1 rosmariinin oksa
4 valkosipulin kynttä
tummansinistä Keiju-margariinia paistamiseen

2 sipulia
2 laakerinlehteä
2 kanelitankoa
4 tähtianista
kokonaisia mustapippureita
3-5 tuoretta luumua

4 dl kasvislientä
punaviiniä
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 rkl luumumarmeladia
1-2 rkl vehnäjauhoa


Valmista seitan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää soijakastike ja vesi. Sekoita kiinteäksi massaksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile ranteen paksuiseksi pötköksi ja leikkaa viipaleiksi. Hienonna yksi valkosipulinkynsi ja 1/3 rosmariinista. Kuumenna margariinia paistinpannussa, lisää valkosipuli ja rosmariini. Kuullota hetki ja lisää sitten seitanpalat. Ruskista molemmilta puolilta ja rouhi pinnalle pippuria ja suolaa. Nosta jäähtymään.

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Revi jäähtyneet seitanpalat pienemmiksi palasiksi. Esilämmitä uuni 150° C.

Kuori sipulit, poista luumuista kivet. Leikkaa sipulit ja luumut lohkoiksi. Viipaloi kuoritut valkosipulin kynnet. Kuumenna margariinia, lisää valkosipulit ja sipulit sekä mausteet. Kuullota keskilämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa.

Sekoita seitan, luumut, kuullotetut sipulit ja mausteet uunipadassa. Lisää kuuma kasvisliemi sekä sen verran punaviiniä, että ainekset peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta uuniin ja kypsennä noin tunti. Lisää pataan marmeladi ja vehnäjauhoa, sekoita ja kiehauta levyllä.

Tarjoile peruna-lanttusoseen ja punaviinin kera.



Ei kommentteja: