lokakuuta 11, 2009

Kuka rakastaa valkosipulia?


Minä ainakin.

Laitan lähes kaikkiin lämpimiin pääruokiin vähintään yhden kynnen valkosipulia. Joskus hurahtaa jopa neljä oikein pieneksi silpuksi hakattuna pannuun kuullottumaan ja levittämään aromaattista tuoksuaan koko asuntoon. Käytän harvemmin
liesituuletinta, sillä pidän ruoan tuoksusta kodissani. Sinänsä on onnekasta asua ravintola Kuun keittiön yläpuolella, vaikka makkaraa, pekonia ja pihvejä ei ehkä voi kutsua vegaanin perusmuonaksi. Tuoksu nostattaa silti veden kielelle.

Halusin kokeilla seitanille toisenlaista marinadia aikaisemmin lähinnä käyttämäni tomaattipohjaisen sijasta. Valkosipulin himo siinä sitten yllätti. Maku ei loppupeleissä ollut ihan niin valkosipulinen kuin olin toivonut, mutta ehkä seitan maustuu vielä aromikkaammaksi tuossa yön aikana. Hyvää tämä silti oli!












Valkosipuliset seitanpihvit

inkivääririisin ja puolukkaisen tomaattikastikkeen kera

4 hengelle

Seitanpihvit

2 1/2 dl gluteenijauhoja
1 1/4 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
3 tl jauhettua valkosipulia
2 tl soijakastiketta
1 1/4 - 1 1/2 dl vettä

marinadi
1 dl oliiviöljyä

1/2 dl valkoista balsamicoa
1/2 dl soijakastiketta
3-5 valkosipulin kynttä
kuivattua timjamia ja rosmariinia
ripaus sokeria

keittämiseen
1- 1 1/2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
soijakastiketta
valkoista balsamicoa

Sekoita gluteenijauho, gramjauho ja valkosipulijauhe tasaiseksi seokseksi. Lisää soijakastike ja vesi. Lisää vesi varoen, ettei seitanin rakenteesta tule liian löysää. Liian köysä seitan hajoaa helposti keitettäessä. Vaivaa muutama minuutti kunnes massa tuntuu kiinteältä ja tasaisesti sekoittuneelta. Muotoile halkaisijaltaan noin 8 cm paksuksi pötköksi ja leikkaa se sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Kiehauta vesi, lisää kasvisliemikuutio ja soijakastike sekä balsamico. Lisää seitanpalat ja keitä puolisen tuntia.

Valmista marinadi seitanin kiehumisen aikana. Kuori valkosipuli ja hienonna se mahdollisimman pieneksi. Sekoita öljy, balsamico ja soijakastike. Lisää sekaan vielä valkosipuli sekä yrtit ja ripaus sokeria taittamaan balsamicon hapokkuutta.

Anna seitanpalojen jäähtyä hetki. Kaada puolet marinadista esimerkiksi laakeahkoon muovirasiaan. Nostele seitanpalat marinadiin. Kaada loput marinadista seitanin päälle, peitä kannella tai muovikelmulla ja anna maustua yön yli.



Puolukkainen tomaattikastike

1 valkosipulin kynsi
puolikas sipuli
oliiviöljyä paistamiseen
rakuunaa
1 purkki luomutomaattipurskaa
2 dl puolukkamehua

sokeria
suolaa
valkopippuria

Hienonna kuorittu valkosipuli ja sipuli pieneksi. Kuullota niitä oliiviöljytilkassa ja lisää sekaan reilusti rakuunaa. Kaada
tomaattimurska ja puolukkamehu kattilaan. Kiehauta ja anna kuplia hiljalleen, kunnes kastike on tasaisen paksua. Lisää makusi mukaan sokeria, suolaa ja valkopippuria sekä lisää rakuunaa.
Inkivääririisi


basmatiriisiä pakkauksen ohjeen mukaan neljälle hengelle
oliiviöljyä
1/4 lanttu
1/2 palsternakkaa
purkillinen kookosmaitoa
reilu pala inkivääriä
suolaa
valkopippuria

Kuori lanttu ja palsternakka ja leikkaa ne hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuullota kuumalla pannulla oliiviöljyssä kunnes ne pehmenevät hieman.

Keitä basmatiriisiä runsaassa vedessä al denteksi. Huuhtele riisi ja kaada takaisin kattilaan. Lisää juureskuutiot sekä 3 dl kookosmaitoa. Keitä, kunnes kaikki kookosmaito on haihtunut. Kaada kookosmaitoa 1-2 dl erissä riisin sekaan ja anna kiehua. Jatka, kunnes riisi on kypsää.

Raasta inkivääri ja sekoita riisiin. Mausta suolalla ja pippurilla.

Annoksen asettelu


Paista seitanpihvit rapeiksi kuumalla pannulla oliiviöljytilkassa. Levitä tomaattikastike lautaselle ekspressiivisesti roiskimalla tai lusikalla levittäen. Käytä pohjatonta pyöreää vuokaa riisikeon tekemiseen: painele riisi tiiviisti vuokaan ja paina riisin pintaas kevyesti samalla nostaen vuoan pois. Koristele rakuunalla. Asettele seitanpihvit haluamallasi tavalla. Rouhi päälle vielä hiukan mustapippuria.


Mmmm...! Tätä teen uudestaankin, varmasti viimeistään ystävilleni piakkoin järjestämissäni burgerbileissä "Triple-garlic burger":in muodossa.

Ei kommentteja: