heinäkuuta 01, 2009

Toisenlainen mansikkakakku



Osallistuin tällä ohjeella Hesarin "Suomen paras mansikkakakku" -kilpailuun. Saa nähdä, mitä kansa tykkää tästä vähän erilaisesta kakusta! Perheelle se ainakin maistui hyvin.

Toisenlainen mansikkakakku













Pohja:
200g tummansinistä Keijua
2 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoa
2 dl perunajauhoa
3 tl ruokasoodaa
yhden verigreipin mehu
1 tl vaniljasokeria

kostutukseen:
yhden verigreipin mehu
konjakkia

1. kerros:

vajaa litra mansikoita

2. kerros:
200g tummansinistä Keijua
2 dl tomusokeria
1 purkki maustamatonta Tofuttia
(1 tl tomusokeria)

3. kerros:
2 dl hyvälaatuista mansikkamehua (esimerkiksi Meritalon suomalaista mansikkamehua)
2 dl vettä
3 rkl agar agar -hiutaleita

koristeluun:
puolisen litraa mansikoita
kourallinen hasselpähkinöitä
minttua ja/tai sitruunamelissaa



Valmista kakku mielellään edellisenä päivänä pintakoristeluja lukuunottamatta, jotta se kiinteytyy mukavasti ja maut sulautuvat hivenen yhteen.


Lämmitä uuni 225 asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 24 cm irtopohjainen ympyrävuoka.

Vatkaa sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi tummansininen Keiju ja sokeri. Sekoita toisessa astiassa vehnäjauhot, perunajauhot ja ruokasooda. Siivilöi kerrallaan noin kolmasosa jauhoista rasva-sokeri -vaahtoon edelleen sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää verigreipin mehu ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Paista uunin alatasolla kunnes kakku on kullanruskea eikä pintaan pistettyyn hammastikkuun tartu enää taikinaa.

Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Viipaloi odotellessa vajaa litra mansikoita ohuehkoiksi suikaleiksi ensimmäistä kerrosta varten.


Kakun jäähdyttyä sekoita verigreipin mehu ja sopiva loraus konjakkia. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan (kakku saattaa murentua helposti, mutta se kiinteytyy uudestaan jääkaapissa). Nosta ylimmäinen osa alimmaiseksi tarjoiluastialle ja kostuta levy verigreippimehu-konjakki -seoksella. Levitä levyn pinnalle tasainen mansikkaviipalekerros. Saat mansikat ja seuraavien kerrosten täytteet levitettyä tasaisemmin, jos pidät koko täyttämisen ajan kakun ympärilla irtopohjavuoan kiristettyä reunaosaa. Siirrä kakku jääkaappiin toisen kerroksen täytteen valmistamisen ajaksi.

Vatkaa keskenään tummansininen Keiju ja tomusokeri valkoise
ksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon purkillinen Tofuttia ja tarvittaessa (jos makeus ei tunnu riittävältä) teelusikallinen vaniljasokeria.

Nosta toinen levy mansikkakerroksen päälle ja kostuta se verigreippimehu-konjakki -seoksella. Levitä noin kaksi kolmasosaa vaahdosta kakkulevyn päälle tasaiseksi puolen sentin kerrokseksi lastaa avuksi käyttäen. Säästä loput vaahdosta kakun kuorruttamiseen. Nosta kolmas kakkulevy vaahdon päälle ja kostuta se. Siirrä sekä kakku että ylijäänyt vaahto jääkaappiin.

Sekoita pienessä kattilassa mansikkamehu, vesi ja agar agar -hiutaleet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen 3-5 minuuttia tai pakkauksen ohjeiden mukaan. Nosta kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä. Odota, kunnes seos alkaa hivenen hyytyä ja kaada se sitten tasaiseksi kerrokseksi kolmannen kakkulevyn päälle.

Anna kakun olla jääkaapissa mielellään yön yli tai kunnes kiille on hyytynyt kokonaan.

Levitä kiillekerroksen päälle loput rasva-sokeri -vaahdosta. Älä kuorruta kakun reunoja: anna kerroksellisuuden jäädä näkymään! Koristele kakku hasselpähkinärenkaalla, jonka sisään teet viipaloiduista ja pienistä kokonaisista mansikoista keon. Lisää vielä kekoon renkaan ulkopuolelle mintun ja/tai sitruunamelissan lehtiä.


Ei kommentteja: